מעמדן המתחזק של קרנות פרייבט אקוויטי (קרנות הון פרטי – PE – Private Equity) בעסקאות מיזוגים ורכישות בכל העולם וגם בישראל, מצדיק מבחינת בעלי החברות בחינה רצינית של האפשרות למכור לאחת מהן את החברה.
לפי דו"ח שפורסם לאחרונה על ידי מקינזי (חברת יעוץ עסקי מובילה בעולם), בשנים האחרונות צמח חלקן של קרנות הפרייבט אקוויטי והגיע בשנת 2022 עד כדי 36% מכלל עסקאות המיזוגים והרכישות בעולם.
ישנן מספר סיבות המסבירות צמיחה משמעותית זו ואת הדומיננטיות שיש לקרנות הפרייבט אקוויטי בתחום המיזוגים והרכישות: זמינות ההון אצל הקרנות, האפשרות שלהן לממן עסקאות בדרכים מגוונות ויצירתיות, הידע הרב שיש להן על התעשיות שבהן הן מעוניינות להשקיע, המומחיות שלהן בעסקאות מיזוגים ורכישות וההבנה שלהן בדרכים להתחבר לבעלי חברות פרטיות ולעניין אותם בעסקה.
מהם המאפיינים העיקריים של פעילות קרנות פרייבט אקוויטי ומדוע הן יכולות להיות אטרקטיביות לבעלי חברות השוקלים למכור את החברה?
- צמיחה מהירה
מיזוגים ורכישות היא מתודה מקובלת להצמיח פעילות של חברה. קרן פרייבט אקוויטי יכולה להוסיף ערך מוסף משמעותי לחברה בה היא משקיעה באמצעות העמדת משאבים ויכולות להרחבת כמות הלקוחות, המוצרים והשירותים וכן בהרחבת הפעילות לשווקים חדשים ורכישת חברות נוספות. קרנות פרייבט אקוויטי מתעניינות בעיקר בעסקאות Bolt-on (עסקאות בהן הקרן רוכשת חברה המשלימה או תומכת בפעילות של חברה שכבר נמצאת בפורטפוליו שלה) אך גם משקיעות בחברות במטרה להיכנס לענף מסוים שאין להן עדיין פעילות בו.
- שיפור ביצועים
המיקוד העיקרי של קרנות הפרייבט אקוויטי הוא בשיפור מהיר של ביצועי החברה אותה הם רוכשים. מהלך זה מתבצע בעיקר באמצעות חיזוק ההנהלה במנהלים בעלי יכולת גבוהה להצמיח את הפעילות, ההכנסות והרווחים ושימוש במשאבים המשמעותיים שיש בידי הקרן לרכישות נוספות, כניסה לתחומים חדשים ופיתוח מנועי צמיחה.
- מיקוד ברווח
כאשר קרן פרייבט אקוויטי רוכשת חברה, המטרה שלה היא לסגור עסקה בשווי נמוך ככל הניתן, להשביח את החברה ולמכור את החברה כעבור מספר שנים בשווי גבוה ככל שניתן. מכיוון שבדרך כלל שווי החברה לצורך עסקה נגזר מהרווח שהיא מייצרת ברור לחלוטין שמהיום הראשון המיקוד העיקרי של קרן הפרייבט אקוויטי יהיה ברווח ובהגדלתו.
מכיוון שבדרך כלל, אך לא תמיד, קרן פרייבט אקוויטי תרכוש את רוב המניות ומייסד החברה יישאר כבעל מניות מיעוט בחברה, יש חשיבות רבה למסע המשותף של הקרן והמייסד בשנים שלאחר הרכישה.
מהם היתרונות לבעל החברה במסע משותף זה?
- צמיחת החברה – באמצעות ההון, המומחיות והיכולות שתביא קרן הפרייבט אקוויטי
- שיפור ברווחיות – באמצעות שינויים ניהוליים ותפעוליים שתוביל קרן הפרייבט אקוויטי
- השאת שווי החברה – הגדלה משמעותית בשווי החברה
- אפשרות ממשית לתת ביס נוסף בתפוח – כאשר קרן הפרייבט אקוויטי תמכור את החברה בשווי גבוה בעוד מספר שנים, מייסד החברה שנשאר עם מניות מיעוט עשוי לקבל סכומים משמעותיים עבור חלקו, לעיתים אף יותר ממה שקיבל עבור מניות הרוב שמכר לקרן בעסקה הראשונה
למרות זאת, יש בחיבור עם קרן פרייבט אקוויטי גם סיכונים שכדאי לשקול:
- הגדלת המינוף הפיננסי – קרנות פרייבט אקוויטי נוהגות להגדיל באופן משמעותי את ההתחייבויות הפיננסיות של החברה באמצעות לקיחת הלוואות למימון הרכישה והצמיחה. משמעות הדבר היא הגדלת רמת הסיכון הפיננסי של החברה
- שינוי התרבות הארגונית – השינויים שתוביל קרן הפרייבט אקוויטי עלולים ליצור התנגדות ומשבר בקרב המנהלים והעובדים, דבר אשר יפגע בפעילות החברה
- מיקוד בטווח הקצר – לעיתים מיקוד רב מדי בטווח הקצר עלול לפגוע באינטרסים לטווח הארוך של החברה
יש לציין כי לרוב קרנות הפרייבט אקוויטי של קריטריונים מאד ברורים לגבי החברות שמעניינות אותן. אחד מהקריטריונים הבולטים הוא גודל השוק וגודל החברה. הניסיון מראה כי בישראל, שלמעט מקרים יוצאים מהכלל, קרן פרייבט אקוויטי לא תתעניין בחברות שמחזור המכירות השנתי שלהן נמוך מ- 80 מיליון ₪.
איך תדעו האם החברה שלכם עשויה לעניין קרנות פרייבט אקוויטי? איך תדעו מהו מבנה העסקה המתאים לכם ולצרכים שלכם? מומלץ שתקיימו התייעצות ראשונית ללא התחייבות עם יועץ M&A מנוסה. הידע והניסיון של היועץ המתאים יסייעו לכם לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם ויסייע לכם לבצע את ההכנות הדרושות ולהוביל בהצלחה את העסקה הטובה ביותר עבורכם.